Toplu sofra, eski geleneksel kuruluşlarımızın yaşantı biçiminden doğan bir tür beraberliktir. Bu toplu sofraların temelinde aile sofrası gelir. Birlik ve beraberliği sembolize eden aile sofrasında, tüm aile fertlerinin bir araya gelmesi önemli bir husustur.
Türkler’in hayatlarında tarihe de baktığımızda önce evde aile ile başlayıp daha sonra akraba, eş dostun da eklendiği ve evlerin dışına taşıldığı günümüzde, sofrada geçirilen zaman önemlidir.
Toplulukların bir araya geldiği bir başka sofra ise kutlama ve tören sofralarıdır. Bayram kutlaması, iftar, sünnet ve düğün törenleri gibi hem dini hem de sosyal içerikli aktivitelerde en önemli husus, sofralar ve sunulan yemeklerdir. Özellikle Anadolu kültüründe, varolan farklı kutlamalarda, belli kutlamalara has yemekler pişirilir ve ikram edilir. Ramazan’da güllaç, düğünlerde keşkek, sünnetlerde zerde ve kurban bayramında ikram edilen kavurma bunlara örnektir. Ayrıca özellikle halk mutfağında yemeklerin imece usulü hazırlanması yemek ve sosyal hayat kavramına başka bir boyut katmaktadır.