Balkan Mutfağı
A-
A+
Play
Facebook icon
Twitter icon
Printer icon
Email icon
Balkan Mutfağı
İlgili Videolar
"Arnavut Mutfağı"
Nedim Atilla
   
"Makedon Mutfağı"
Nedim Atilla
   
"Boşnak Mutfağı"
Nedim Atilla
   

 

Balkan Mutfakları

Nedim Atilla*

Ekim-1912’de başlayıp bir yıl sonra Ekim-1913’te sona eren Balkan Savaşı, on binlerce insanın ölümüne sebep olmakla kalmamış, yüz binlerce insanı da yerinden yurdundan etmiştir.

 Bu savaşta, sahip olduğu topraklarda kurulmuş olan devletlere yenilen, Balkanlar’daki topraklarının neredeyse tamamını kaybeden Osmanlı, sadece Edirne’yi geri alabilmişti. Hemen ardından da, savaşın bir ceremesi olarak, yaklaşık 1.5 milyon insan Batı’dan Doğu’ya, yani Anadolu’ya göç etmişti. Bu, tarih boyunca Anadolu’nun gördüğü en kalabalık göç hareketiydi. Osmanlı İmparatorluğu topraklarını kaybedince, 19. yüzyılın sonlarından 1930’lara kadar, Balkanlar’dan Anadolu’ya göç etmek zorunda kalan Müslümanlar, gelenek-görenekleri ve kültürel birikimleriyle birlikte, mutfak ve yemek alışkanlıklarını da Anadolu’ya getirdiler. 

Bu büyük göç, kuşkusuz bugünkü Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bir yandan kendine has özelliklerini koruyan ‘Balkan Göçmenleri Mutfağı’nı doğururken; öte yandan da Anadolu’daki köklü yerleşik mutfağı etkiledi. Börekleri ve köfteleriyle ünlü Boşnaklar; turşuların, tatlıların âlâsını yapan Makedonlar; ciğeri, tava yemekleri, hamur işleri ve pırasasıyla ünlü Arnavutlar, var olan Anadolu mutfağını alabildiğine zenginleştirdiler. Unutmayalım, bir zamanlar Kosova’nın Piriştine kenti, ‘Balkan Mutfağı’nın merkezi sayılırmış.

*Nedim Atilla’nın ”O Lezzetler hala burada” adlı yazısından alıntıdır. Yazının tamamını buradan görebilirsiniz.

 [1]    2    3    4    5    6    7     sonraki sayfa »