Türk şekerciliğinin en önemli buluşlarından birisi olan lokumun ünü sınırları aşmış ve tüm dünyaya yayılmıştır. İlk icadından itibaren, yapımı ve içeriği büyük bir sır olarak algılanan lokum ilk yapıldığında boğazı rahatlatma özelliğinden dolayı “rahatü’l-hulkum” adı ile anılmaya başlamış. Daha sonra “rahat lokum,” “latilokum” ve sonrasında da “lokum” olarak literatüre geçen geleneksel tatlımız, bir İngiliz turist tarafından “Turkish Delight” adı ile tüm dünyada tanınmıştır. İstanbul’a gelen tüm gezginlerin lokum alıp ülkelerine götürmeleri ile tanınan lokum daha sonraları ihraç edilmeye de başlanmıştır. Ünü sınırları aşan ve herkes tarafından bu kadar beğenilen lokumun içeriğinin ne olduğu ve nasıl yapıldığı uzun seneler boyu bir sır olarak kalmıştır. Bunun en önemli sebeplerinden birisi, lokumun ana malzemelerinden olan nişastanın yemeklerde kullanılmamasıydı. Saydamlığı ve kendine has özel bir dokusu olmasından dolayı karmaşık bir malzeme listesi ve yapılış metodu olduğu tahmin edilen lokumun iki ana malzemesi vardır; şeker ve nişasta. Bu malzemelere eklenen su ile kaynatılarak belli bir kıvama gelen lokum karışımına aroması (ör: Antep fıstığı, fındık, damla sakız vb.) daha sonra katılır. Ancak malzeme listesi bu kadar basit olmasına rağmen yapımı büyük ustalık ve titizlik gerektirir. Bu sebeplerden dolayı da lokumun yapımı uzun seneler boyunca büyük bir sır olarak kalmıştır.
Nişasta soğuk suda eritildikten sonra içine şeker eklenerek bir tencereye konur. Hafif ateşte devamlı aynı yönde hiç duraksamadan çevrilerek ortalama 2 saat kadar kaynatılır. İstenilen kıvama geldiği zaman, içine eşit miktarlarda pudra şekeri ve nişasta serpilmiş tahta kalıplara dökülür. İyice soğuyup sertleştikten sonra tezgaha ters çevrilerek, küpler halinde kesilir ve yapışmaması için yine pudra şekeri ve nişasta karışımı ile harmanlandıktan sonra tüketime hazır hale gelir.
Geleneksel usullere sadık kalınarak ve doğal malzemeler ile yapılan lokum ağızda eriyen bir özelliğe sahiptir. Ayrıca Türk kahvesinin yanına yakışan en güzel eşlikçidir.