Kayseri
A-
A+
Play
Facebook icon
Twitter icon
Printer icon
Email icon
Kayseri İli Develi İlçesi Geleneksel Mutfağından Örnekler
Kayseri İli Develi İlçesi Geleneksel Mutfağından Örnekler
 
Hülya Yılmaz
 

A. Çorbalar

1.
 Bulamaç (Un) Çorbası

2 Yemek Kaşığı tereyağı, 2 Su Bardağı un, 1/2 ç.b. pirinç, 50gr. rendelenmiş peynir, 1 lt su.

Yağ ve un pembeleşinceye kadar kavrulur. Yavaş yavaş karıştırarak su ilave edilir. Pirinçler eklendikten sonra kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kaynadıktan sonra ateş kapatılarak rendelenmiş peynir ilavesi ile servis yapılır. (3)

2. Sütlü Çorba

1 Su Bardağı bulgur, kacer ya da pirinç, 1 it. süt, 1/2 it. su, karabiber.

Bulgur, kacer ya da pirinç suyu çekinceye kadar haşlanır. Süt ilave edilerek kaynatılır. Üzerine karabiber serpilerek servise sunulur. (3)

3. Gendime Çorbası

1,2 Su Bardağı nohut, 1 Su Bardağı gendime, 1 it. su, 1 it. et suyu, 1 Yemek Kaşığı tereyağı, 1 Yemek Kaşığı salça, 
1 Tatlı Kaşığı kırmızıbiber, nane.

Nohut ve gendime 1 Lt. su ile haşlanır. Üzerine et suyu ilave edilip kaynamaya başlayınca yağ, nane, kırmızıbiber ile hazırlanan sos ilave edilip bir taşım daha kaynatılıp ateşten indirilir.(3)

4. Yoğurtlu Aş

1 Su Bardağı gendime, 1/2 Su Bardağı nohut, 4. Yemek Kaşığı süzme yoğurt, 1 it. su, 1 t.k.

Gendime ve nohut haşlanıp soğurtulur. Üzerine yoğurt ilave edilerek çorba kıvamında cıvıtılır. Servis yapılırken nane ile süslenir. (3)

5. Tarhana Çorbası

1 Su Bardağı gendime, 1/2 Su Bardağı nohut, 3 Yemek Kaşığı süzme yoğurt, 1 yumurta, 1 Yemek Kaşığı un, 1 it. su.

Gendime ve nohut akşamdan ıslatılır. Tencereye nohut, gendime, un, yumurta konulup karıştırarak yavaş yavaş su ilave edilir. Kaynayıncaya kadar karıştırılır. Salça, yağ, nane, kırmızıbiber ile sos hazırlanarak üzerine ilave edilerek bir taşım daha pişirilir. (3)

6. Bulgur Çorbası

1/2 Su Bardağı mercimek, 1,2 Su Bardağı nohut, 1 Su Bardağı bulgur, 1 it. su, 1 Yemek Kaşığı tere yağı, 1 Yemek Kaşığı salça, 
1 orta boy kuru soğan, kırmızı toz biber, nane.

Nohut ve mercimek bir gece önceden ıslatılır ve haşlanır. Yemeklik doğranmış soğan kaynayan suda 3 dakika pişirilir. Sonra nohut, mercimek, bulgur ilave edilerek pişirilir. Üzerine yağ, salça, kırmızıbiber ile hazırlanan sos ilave edildikten sonra bir taşım kaynatılır ve servise alınır. (3)

7. Makarna Çorbası

250 gr. kıyma, 2 orta boy soğan, 1 Yemek Kaşığı tereyağı, 1 Yemek Kaşığı salça, 2 it. su, 2 Yemek Kaşığı süzme yoğurt, 1 diş sarımsak, 1 Su Bardağı makarna (erişte ve makarna yapımında anlatılmıştır).

Yemeklik doğranmış soğan tereyağında pembeleştirilir, kıyma ve salça ilave edilerek kavrulur. Sonra 1 Su Bardağı su ilavesiyle pişirilir. Kaynayan suya makarnalar atılarak pişirilir. Sarımsaklı yoğurt hazırlanarak makarnaların üzerine dökülür. Kıymalı sos ile servise alınır. (3)

8. Köfte Çorbası

2 ç.b. düğü, 1 Su Bardağı un, 1 orta boy kuru soğan, 1 Yemek Kaşığı tereyağı, 1 ç.k. kırmızıbiber, 2 Yemek Kaşığı salça, tuz, 1 sb. nohut.

Düğü, un, tuz, su ile kulak memesi yumuşaklığında hamur hazırlanır. Bu hamurdan bezelye büyüklüğünde köfteler yapılır. Önceden ıslatılmış nohutlar kaynayan suda yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bunun üzerine köfteler atılıp 15 dakika pişirilir. Yemeklik doğranmış soğan tereyağında pembeleştirilir. Salça ve kırmızıbiber ilave edilerek hazırlanan sos çorbanın üzerine dökülür.

9. Yeşil Mercimek Çorbası

1 Su Bardağı mercimek, 1,5 it. su, 2 orta boy karı, soğan, 700 gr. kıyma, 1 Yemek Kaşığı salça, 
2 Yemek Kaşığı tereyağı. 1 Yemek Kaşığı un

Mercimek haşlanır. Küçük küçük doğranmış soğan yağda pembeleştirilir; kıyma, salça, kırmızıbiber konularak sos hazırlanır, mercimeğin üzerine ilave edilir. Tereyağı ve un kavrulup çorbanın suyuyla çoğaltılarak çorbaya ilave edilip bir taşım daha pişirilir. (4)

10. Pancar Çorbası

2 tane şeker pancarı, 2 Su Bardağı bulgur, 2 Yemek Kaşığı tereyağı, limon, pekmez,

Küçük parçalar halinde şeker pancarı haşlandıktan sonra içine bulgur, tuz, yağ, su eklenerek pişirilir. İnmesine yakın pekmez ya da şeker eklenir. Limon suyu ilave edilerek servis yapılır.(5)

B. Yemekler

1. Sulu Köfte

1 Su Bardağı haşlanmış nohut, 2/2 kg. kıyma, 1 it. su, 1 Su Bardağı düğü, 1 yumurta, 1 Yemek Kaşığı un, 1 Yemek Kaşığı salça, 2 soğan, 1,5 y.k tereyağı

Kıyma, yumurta, un, düğü, tuz iyice yoğrulur. Fındık büyüklüğünde köfteler yapılır. Soğan yağda pembeleşince salça ve su ilave edilir. Su kaynamaya başlayınca, önceden ıslatılmış nohut ve köfteler ilave edilerek pişirilir. (3)

2. Yahni

1 kg. kuşbaşı et, 2 Su Bardağı haşlanmış nohut, 3 Yemek Kaşığı tereyağı, 2 Yemek Kaşığı salça, 
1 ç.k. kırmızıbiber, 1 it. su, 2 orta boy kuru soğan.

Kuşbaşı et tereyağı ile kızarıncaya kadar kavrulur. Yemeklik doğranmış soğan ilave edilerek pembeleştirilir. Tereyağı, salça, kırmızıbiberi konulup su ilavesiyle 20 dakika pişirilir. (3)

3. Göveç

3 ad. patlıcan, 3 orta boy patates, 250 gr. taze fasulye, 1/2 kg. kuş- başı ya da kemikli kuzu eti, 2 ad. sarımsak, 2 ad. domates, 2 ad. Kuru soğan, 4 ad. yeşil biber, 2 s,b. su, 2 Yemek Kaşığı salça.

Patlıcan ve patatesler kuşbaşı et büyüklüğünde küp küp doğranır. Fasulyeler iki ya da üçe bölünür. Soğanlar küçük küçük doğranır. Bir kat patlıcan, bir kat patates, bir kat et olarak yerleştirilir. Aralarına soğan, sarımsak, fasulye konulur. Yağ ve salçalı su ile cıvıltıp üzerine dökülür. Gövecin ağzı hamurla sıvanır, hava alması engelenerek pişirilir. (3)

4. Pırtımpırt

2/2 kg. kemikli et 1 Su Bardağı haşlanmış nohut, 1/2 kg. asma yaprağı, 2 ç.b. gendime, 2 ad. kuru soğan, 2 Yemek Kaşığı tereyağı, 2 Yemek Kaşığı salça, kırmızı biber, tuz.

Asma yaprağı haşlandıktan sonra 1 cm2iik büyüklükte doğranır. Yemeklik doğranmış soğanlar yağda pembeleşinceye kadar kavrulup salça, asma yaprağı, önceden ıslatılmış nohut, gendime, et ve su konularak yarım saat pişirilir. (3)

5. Pürük

Bazı bölgelerde pazı olarak tanınan bitkiye benzer, yapraklarından pişirilirse “pürük” bacak kısmından pişirilirse “pezik” ismini alır.

1 kg. pezik yaprağı, 250 gr. kıyma, 2 Yemek Kaşığı tereyağı, 2 tane kuru soğan 1 Yemek Kaşığı salça, 1 Tatlı Kaşığı kırmızıbiber, 2 ç.k. karabiber, 2 ç.b. su.

Yemeklik doğranmış soğanları yağda pembeleştirip salça, kıyma üzerine konulup kavrulur. Yıkanmış ve doğranmış pezikler konularak karıştırılır, su ve karabiber ilave edilerek 10 dakika pişirilir. (5)

6. Pezik

1 kg. pezik bacağı, 250 gr. kıyma, 1,5 Yemek Kaşığı tereyağı, 2 tane kuru soğan, 1 Yemek Kaşığı salça, 1 Tatlı Kaşığı kırmızıbiber, 1)2 ç.b. su, tuz.
Doğranmış soğanlar yağda pembeleştirilir salça ve kıymayla kavrulur. Pezik bacakları küp küp doğranıp, su, tuz konularak bu karışıma ilave edilerek 20 dakika pişirilir. (5)
  
7. Yeşil Mercimek Yemeği

2 Su Bardağı yeşil mercimek, 250 gr. kıyma, 2 Yemek Kaşığı tereyağı, l tane kuru soğan, 1 ç.k. salça, 1 Su Bardağı nohut, 2 it. Su
Nohut ve mercimek önceden ıslatılır. Doğranmış soğan yağda pembeleştirilir. Salça ve kıymayla kavrulur. Mercimek, nohut su ilave edilip 25 dakika pişirilir. (5)
 
8. Bamya Yemeği

2 dizi bamya, 250 gr. kuşbaşı et, 2 Yemek Kaşığı salça, 2 tane soğan, kırmızıbiber, 1 ç.k. limon tuzu, su, tuz.
Soğan yağda pembeleştirilir; et konulup kavrulduktan sonra salça konulur. Bamyalar ipten çıkartılıp yıkandıktan sonra etlerin üzerine ilave edilir. Bamyaların sellenmemesi için limon tuzu ilave edilir. Üzerini örtene kadar su konulup suyunu biraz çekinceye kadar pişirilir. (3)

9. Pastırmalı Kuru Fasulye

2,5 Su Bardağı kuru fasulye, 5 Su Bardağı su, 1 orta boy kuru soğan, 200 gr. pastırma, 3 Yemek Kaşığı tereyağı, 2 Yemek Kaşığı salça, tuz, kırmızıbiber
Fasulyeler akşamdan ıslatılır. Soğan ve salça yağda kavrulup ince ince doğranmış pastırmalar ilave edilir. Fasulye, kırmızıbiber, tuz, su ilave edilerek pişirilir (4).

10. Patates Köftesi

1 kg. patates, 1 yumurta, 3 Yemek Kaşığı un, 200 gr. kıyma, 1 kuru soğan, sıvı yağ.
Soğan ve kıyma kavrulur, soğuması için bırakılır. Haşlanan patatesler çatalla iyice ezilip yumurta ve un ilavesi ile yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde alınarak içine kıymalı içten konulup önce yumurtaya, sonra una bulanarak yağda kızartılır. (4)

C. Pilavlar

1. Bulgur Pilavı

1,5 Su Bardağı bulgur, 1 it. su, 1 tane kuru soğan, 200gr. kıyma, 2 Yemek Kaşığı tereyağı, 1 Yemek Kaşığı salça, 2 orta boy patates, tuz.
Soğanlar pembeleştirilir, kıyma, salça ilave edilip kavrulduktan sonra bulgur da kavrulur. Su ilave edilip fındık büyüklüğünde küp küp doğranan patatesleri koyup suyunu çekinceye kadar pişirilir. (3)

2. Gacer Pilavı

Bulgur yerine gacer kullanılır, bulgur pilavı gibi pişirilir. (3)

3. Erişte Pilavı

2 Su Bardağı erişte, 2/2 it. su, tuz, 2 Yemek Kaşığı tereyağı, 1 Su Bardağı ceviz
Erişteler kaynayan suda pişirilir. Kalan su varsa süzülüp üzerine biraz soğuk su dökülerek tekrar süzülür. Servis tabağına alınarak üzerine yakılmış tereyağı ve dövülmüş ceviz serpilir. (3)

4. Helise

1 Su Bardağı gendime, 2 Yemek Kaşığı Tereyağı, tuz
Gendime önceden ıslatılır. Çömleğe konularak tandıra indirilir. Piştikten sonra eritilmiş tereyağı dökülerek servis yapılır.(6)
 
5. Gus Gus Pilavı

1 Su Bardağı düğü, 1/2 kg. un, 2 Yemek Kaşığı Tereyağı, 1/2 it. su, tuz

Düğü, un, tuz derin bir tepsiye konulup üzerine elimizle su serperek tepsi sallanır. Bu şekilde sallayarak nohut büyüklüğünde küçük yuvarlaklar oluşur. Sonra bunlar kurutulur. Kaynayan suda haşlanıp süzülür ve üzerine tereyağı dökülerek servis yapılır. (6)

6. Pıt Pıt Pilavı

1,5 Su Bardağı düğü, 1/2 lt. su, 2 Yemek Kaşığı Tereyağı, 1 Orta Boy Kuru Soğan, 1 Tatlı Kaşığı Salça
Kaynayan suya düğü atılır, suyunu çekinceye kadar pişirilir. İnce doğranmış soğan tereyağında pembeleştirilip salça konulur. Bu sos suyunu çekmiş olan düğünün üzerine dökülür. (6)

D. Dolmalar

1. Karın - Mumbar Dolması

2/2 kg. karın, 1/2 kg. mumbar, 1 s.1’. gacer, 2 s.1’. bulgıır, 1 Yemek Kaşığı tereyağı, 
2 Yemek Kaşığı salça, 2/2 demet maydanoz, kuru soğan

Gacer, bulgur, soğan tereyağında kavrulur. Salça, tuz, karabiber maydanoz eklenerek dolmanın içi hazırlanır. Temizlenen karın kare şeklinde kesilip hazırlanan içten bir kaşık koyup üçgen biçiminde katlanıp dikilir. Temizlenen mumbarın içine iç malzemesi parmakla itilerek doldurulur. Hazırlanan karın ve mumbar dolma birlikte güvece yerleştirilir. Üzerini örtünceye kadar su konulup güvecin kapağı kapatılır. Hava almasını önlemek için ağzı hamurla sıvanır. Fırında pişirilir.

Not: Genellikle karın ve mumbar dolma birlikte hazırlanır.(4)

Dolma İçinin Hazırlanması:

Gacer, bulgur, soğan, kıyma kavrulur. İstenirse bir miktar pirinç de ilave edilir. Tuz, karabiber, maydanoz, nane, salça ile pişirilerek iç malzemesi hazırlanır.

Bu iç malzeme dolmalık biberin çekirdekleri ve sapları çıkartılıp biberin içine doldurularak, patlıcanların içi oyulup bu kısma yerleştirilip üzerine domates konularak, asma yapraklarının içine sarılarak kullanılır. (4)

E. Mantılar

Mantı Hamuru

500 gr. un, 1 yumurta, tuz, su

Un elenip ortasına tuz, yumurta, su konularak kulak memesinden sert bir hamur hazırlanır. Hamur orta büyüklükte bezelere ayrılır. 2 mm. incelikte oklava ile açılır. Yapılacak mantının cinsine göre çeşitli büyüklükte kesilir. (3)

1. Püroğlu Mantı

250gr. beyaz peynir, 1 kuru soğan, 2 tane yeşil biber, 5 dal maydanoz, 2 Yemek Kaşığı süzme yoğurt, 1 Yemek Kaşığı tereyağı, 1 Yemek Kaşığı salça, karabiber, tuz.

Maydanoz, soğan, yeşilbiber ince ince doğranır. Rendelenmiş peynir ile karıştırılır.

3 mm. incelikte açılan mantı hamuru 4 cm2’lik karelere kesilir. Hazırlanan karışımdan fındık büyüklüğünde konulup, hamurun bir kenarı içe bükülüp geriye kalan kısmı ikiye kapatılır. Haşlandıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos dökülür.

2. Etli Mantı

250 gr. kıyma, 1 orta boy soğan, 2 tane yeşilbiber, 1 Yemek Kaşığı tereyağı,
1 Yemek Kaşığı salça, 3 dal maydanoz, karabiber, tuz, 4 Yemek Kaşığı süzme yoğurt

Soğan, biber, maydanoz çok ince doğranır; kıyma, tuz, karabiber ilâvesiyle yoğrulur.

Açılan hamur 3 cm2’lik kareler halinde kesilir. Bir miktar hazırlanan içten konulup karşılıklı uçları birbirine kapatılır. Haşlandıktan sonra suyunun bir kısmı süzülüp sarımsaklı yoğurt, yağ ve salçadan hazırlanan sos ile servis yapılır. (4)

3. Tepsi Mantısı

250 gr. kıyma, 1 orta boy kuru soğan, 2 tane yeşilbiber, 3 Yemek Kaşığı süzme yoğurt, 1 Yemek Kaşığı tereyağı, 1 Yemek Kaşığı salça, maydanoz, karabiber, sarımsak.

Etli mantıda olduğu gibi mantı içi hazırlanır. Mantı hamuru açılarak 2 cm.lik kareler halinde kesilir, ortasına harç konularak hamurun kenarları birleştirilir, ortası açık kalacak şekilde, mantılar tepsiye dizilir. Sıcak su konularak pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve salça, tereyağı ile hazırlanan sos ilâvesiyle servis yapılır.(6)

4. Üzengi Mantı

Martı hamuru hazırlanır, açılan yufka 2 cm.lik kareler halinde kesilir, birbirine çapraz iki ucundan tutularak ortada birleştirilir. Kaynayan suda haşlanır, suyu süzülmez. Sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ile servis yapılır. (4)

5. Beli Bükme (Boş) Mantı

250 gr. kıyına, 1 orta boy kuru soğan, 1 Yemek Kaşığı tereyağı, 1 Yemek Kaşığı salça, tuz, karabiber, nane, yoğurt, sarımsak.

Açılan hamur 2 cm2’lik kareler halinde kesilir. Fiyonk, kurdele vb. şekillerde kapatılır. Soğan, kıyma, salça kavrulup karabiber, kırmızıbiber, nane, su ile sos hazırlanır. Kaynayan suda mantılar haşlanır, suyu süzülmez, üzerine sarımsaklı yoğurt ve kıymalı sos dökülerek servis yapılır. (4)

6. Şebit Mantı

500 gr. un, 1 yumurta, 1 k.k. maya, tuz, su, 250 gr. kıyma, 2 tane soğan, 1 domates, 2 tane sivri biber, 3 Yemek Kaşığı yoğurt (süzme), 1 Yemek Kaşığı tereyağı

Un, yumurta, maya, su, tuz ile hamur hazırlanıp mayalandırılır. Mayalı hamur 20 cm. çapında açılır, yufkalar sac üzerinde ya da teflon tavada pişirilir, her iki tarafı da tereyağı ile yağlanır. Soğan yağda pembeleştirilir kıyma, domates, biber konularak pişirilir. Yufkaların üzerine bu karışımdan dökülür, sarımsaklı yoğurt ile servis yapılır. (5)

« önceki sayfa     1    [2]    3     sonraki sayfa »